Behendigheid

Behendigheid, ook wel agility genoemd, is een sport waarbij men m.b.v. een hond een vastgesteld parcours aflegt. Dit parcours, bestaande uit verschillende toestellen, moet in een zo snel mogelijke tijd, foutloos in een voorgeschreven volgorde gelopen worden.

De hond moet enerzijds zelfstandig kunnen werken maar toch nauwlettend doen wat zijn handler verlangt. De “handler” zal dus met gebruik van lichaamstaal, aanwijzingen en geluiden de hond door het parcours en de hindernissen¬†sturen. Als uitgangspunt is een goede band tussen hond en geleider nodig. Omdat men veel gebruikt maakt van diverse commando’s zorgt behendigheid ervoor dat de relatie tussen baas en hond versterkt wordt. ¬†Vereiste om aan behendigheid mee te kunnen doen is een goed luisterende, gesocialiseerde hond, de hond mag geen agressie naar andere honden of geleiders tonen.

Bij de behendigheid¬†komen er verschillende toestellen voor in een parcours zoals, sprongen,de raakvlaktoestellen zoals schutting, kattenloop en wip, daarnaast heb je de ‘door’toestellen zoals een band, tunnel en een slurf en als laatste heb je nog de paaltjes of ook wel slalom genoemd.

Ontstaan :

In 1978 werd in Londen ter gelegenheid van “Crufts Dogshow”, een soort agility-programma voor het eerst voor een publiek gebracht. Aan 1 der medewerkers was namelijk gevraagd om iets te bedenken dat tijdens de pauzes, tussen de keuringen, kon worden ingelast als een soort “tussendoortje” om het publiek bezig te houden.

Als hondenliefhebber en tevens gerenomeerd paardenkenner groeide bij John Varnley het idee om met honden iets te brengen dat kon vergeleken worden met de ‘jumping’ in de paardensport. Hij vroeg daarbij de hulp van zijn virend Peter Meanwell die, samen met de leden van zijn hondenvereniging, toestellen bouwde en de honden erop trainde. Het programma sloeg in en “de sport” ontstond. Agility groeide in Engeland zeer snel en onder impuls van vooral Peter Lewis en John Gilbert werd dan in 1980 een meer gevarieerd programma met wedstrijdvormen en reglementen gelanceerd. Trouwens nog steeds zijn deze “pioneers” zeer actief in de agility sport.

Kijk onder de subpagina’s voor meer info per cursus.